‘Regulier en alternatief: eigenlijk zou het andersom moeten zijn.’ Homeopaat Marianne Smit vertelt over haar vak

6 september 2019 by Linda Krikken Mulders
marianne-smit-klein.jpg

Marianne Smit heeft sinds ruim tien jaar een praktijk voor klassieke homeopathie in Utrecht, waar zij een breed scala aan psychische en lichamelijke klachten behandelt. Het leukste? ‘De verhalen die mensen vertellen, het vertrouwen dat ze geven en dat ik echt iets voor hen kan doen. En ik vind het puzzelen wat het best passende middel is ook heel leuk. Het is een soort sudoku: het moet vierkant kloppen.’

Diagnostiek en behandeling in de homeopathie

Het beeld

Ik maak een beeld van de persoon die voor mij zit, de klachten en de situatie. Dat doe ik door zo goed mogelijk te luisteren. Ik heb geen vragenlijsten, maar ik heb wel onderwerpen in mijn achterhoofd die ik wil uitvragen. Ik zoek niet zozeer naar oorzaak-gevolg, maar naar een zo feitelijk mogelijk beeld van iemands fysieke en mentale reactiepatronen. Ook die waar mensen zich niet bewust van zijn. Dat beeld moet ik zien te koppelen aan een geneesmiddel. Hoe specifieker ik het beeld heb, hoe dichter ik op het juiste middel zit, en hoe zekerder ik ben van een goed resultaat.

Keuze van het middel

Er zijn duizenden middelen en er komen ook steeds nieuwe middelen bij. Het ene zit meer op het emotionele, het andere meer op het fysieke. Met de tweehonderd belangrijkste kun je bijna iedereen behandelen. Ik werk met granules en globuli. Dit zijn kleine, zoet smakende korrels die je in je mond laat smelten. Homeopathische middelen zijn mild en hebben nauwelijks tot geen bijwerkingen.

De genezing komt uit het eigen systeem

Het 100% passende middel noem je het similium, daarmee zie je ook wel heel spectaculaire resultaten. Maar het is als een prisma, een regenboog. Je hoeft niet altijd het similium te hebben. Als je een middel hebt dat 80% aanpakt van wat die persoon nodig heeft, dan heeft hij er vaak ook al genoeg aan. Daarom is het ook niet zo erg als de ene homeopaat op een ander middel uitkomt dan de andere. Want de genezing komt niet uit de korrel, die komt uit het feit dat iemands eigen afweer en veerkracht wordt geactiveerd. Dus als dat maar eenmaal aan de gang is, dan lossen problemen  van daaruit op.

Behandelverloop

Sommige mensen komen een paar keer, anderen komen jarenlang af en toe terug. Het hangt ervan af hoe diep de klacht in het systeem zit. De behandeling is klaar als de patiënt tevreden is. Er zijn mensen die nog steeds eczeem hebben, maar het is een stuk minder en daar zijn ze tevreden over. Vaak moet het middel een paar keer ingenomen worden.

De kernprincipes van homeopathie

Genezend met het gelijkende

Het kernprincipe van homeopathie is “genezend met het gelijkende”. Homeopathie gaat ervan uit dat een symptoom erop wijst dat de dynamus, de vitale kracht, uit balans is. Het middel geeft een prikkel aan de vitale kracht, een impuls om de balans die verdwenen was te herstellen. De dynamus is de levenskracht, de basis. Het omvat alle niveaus: het fysieke, het mentale, het emotionele en het spirituele. Homeopathie werkt holistisch. De genezing vindt dus ook op het niveau van de dynamus plaats.

Klachten als symptoom van disbalans

Deze manier van genezing is duurzamer dan alleen symptoombehandeling. Dat is ook altijd wat ik mensen wil meegeven: geef het wat tijd. Je lichaam maakt klachten als symptoom. Als je het symptoom weghaalt, bijvoorbeeld met paracetamol, en het probleem is niet opgelost, dan zal je lichaam een nieuw symptoom maken. Dat kan schadelijker zijn. Het organisme wil overleven, dus het geeft eerst het minst schadelijke signaal af als er een disbalans is. Op het moment dat je dat gaat wegfilteren of blokkeren moet er een andere weg gezocht worden.

Psychische klachten homeopathisch behandelen

 Soorten psychische klachten

In principe kun je heel veel klachten homeopathisch behandelen: vermoeidheid, verlegenheid, angsten, woede-aanvallen, verdriet, rouw, relatieproblemen, gedragsproblemen bij kinderen, slaapproblemen…  Als het echt te heftig wordt dan verwijs ik door, of zorg ik dat ik weet dat iemand ook elders wordt behandeld. Ik ben geen psycholoog of psychiater, je moet wel je grenzen weten daarin. Ik geef bijvoorbeeld geen gedragstherapie.

Verschillen met psychologische behandeling

Het kan gebeuren dat in mijn praktijk mensen komen die niet naar een psycholoog willen of durven, en die ik help die stap te nemen. Ik heb ook wel eens iemand gehad die al tien keer bij een psycholoog heeft gezeten en dan één keer hier, en dan wordt het plaatje helder. Dan zal die tien keer daar ook wel aan bijgedragen heb, maar ik doe het toch wel anders. Ik kijk heel erg naar waar de zwaarte zit. Als ik iemands levensverhaal uitvraag dan is het toch een beetje op gevoel: waar zie je dat er iets gebeurt met iemand? Daar vraag ik op door. Waar geen lading op zit, laat ik liggen en ik heb ook niet altijd alle details nodig. Ik denk dat dat een verschil is met psychologische behandelingen. Soms heb ik er vraagtekens bij of er door psychologen niet te veel wordt opgerakeld uit het verleden. Stel dat iemand een geheim heeft waar hij niet over wil praten. Als ik maar weet dat er een geheim is, dan is dat voor mij genoeg. Dan moet ik een middel hebben voor iemand die een geheim heeft waar hij niet over wil praten. En ik hoef niet te weten wat dat geheim is. Mensen moeten zich vertrouwd voelen en hebben daar hun eigen tempo in. Ik zie het als als het afpellen van een ui. Je kan een laag oplossen; als er dan nog wat anders is, dan komt dat wel weer tevoorschijn.

Aanvulling op psychologische behandeling

Homeopathie kan een psychologische behandeling ook op een andere manier ondersteunen. Het kan de lichamelijke klachten aanpakken,  waardoor de patiënt veel meer uit zijn psychologische behandeling kan halen. Of mensen kunnen ervoor kiezen om toch alvast iets te doen als ze lang op een wachtlijst moeten staan. Ik denk dat het redelijk onbekend is dat je ook met psychische klachten naar een homeopaat kan. Klachten zoals een depressie kunnen er niet erger door worden. Stel dat je ernaast zit met het middel, dan resoneert het niet. Als het jouw middel niet is dan gebeurt er niks.

Homeopathische middelen van de drogist

De drogist verkoopt zelfzorgmiddelen, die behandelen de grootste gemene deler. Bij maagklachten bijvoorbeeld voegt men de middelen samen die het grootste effect hebben bij de meest voorkomende maagklachten  Als jouw middel ertussen zit kan het een goede oplossing bieden. Bij klassieke homeopathie geef je één middel, specifiek voor die persoon met die unieke klachten. Zelfzorgmiddelen zijn lagere potenties, dus daar kun je heel goed mee beginnen. Maar als het na een week of twee helemaal geen effect heeft dan moet je stoppen, anders geef je iedere keer de verkeerde prikkel.

Verhouding tot wetenschap en reguliere geneeskunde

Ik vind het in de eerste plaats jammer dat vaak wordt gezegd dat homeopathie niet wetenschappelijk is, en het klopt ook niet helemaal. Er is wel heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en dat wordt ook nog steeds gedaan. Bijvoorbeeld met hooikoorts is er veel wetenschappelijk onderbouwd over de werkzaamheid.

Principe van verdunning

Het punt is dat het principe nog niet is verklaard, en daar wordt het onwetenschappelijk gevonden. In het reguliere veld kunnen ze zich niet voorstellen dat een gedynamiseerde verdunning, wat een homeopathisch middel  is, iets kan doen. Als je niets stoffelijks terug kan vinden, dan kan het niet werken in hun ogen. Terwijl er bijvoorbeeld veel bekend is en nog steeds ontdekt wordt over het geheugen van water.

Combinatie met reguliere geneeskunde

Gelukkig zijn er veel regulier werkenden die wel voor openstaan voor homeopathie. In ziekenhuizen wordt ook steeds meer met acupunctuur en homeopathie gewerkt. Ik ben wat dat betreft ook wel een gematigde homeopaat, ik sta heel dicht bij het reguliere, en vind het belangrijk om samen te werken. Laten we gewoon elkaar aanvullen.

Homeopathie en reguliere medicijnen

Volwassenen hebben soms al veel medicijnen moeten gebruiken in hun leven, dat kan het wel lastiger maken om het beeld tevoorschijn te halen. Sommige vrouwen met menstruatieklachten weten bijvoorbeeld niet meer hoe hun menstruatie was voordat ze aan de pil gingen, dat beeld is ook belangrijk is als je klachten hebt. En elk medicijn heeft bijwerkingen. Daardoor weet je niet altijd of een reactie nou de bijwerking van een medicijn is of bij de klachten hoort. Als mensen aan de antidepressiva zitten dan heeft dat ook weer allerlei bijwerkingen, dat vertroebelt het beeld.

Behandeling van kinderen

Je kunt kinderen prima homeopathisch behandelen. Het werkt precies hetzelfde als bij volwassenen. Alleen moet je bij kinderen, vooral als ze wat kleiner zijn en nog niet goed kunnen praten, veel observeren en op andere manieren informatie halen. Maar het kan ook heel goed. Ze reageren sneller, omdat ze in tegenstelling tot volwassenen nog over een enorme groeikracht beschikken en meestal niet  beïnvloed zijn door medicijnen.

Keuze van een homeopaat

Opleiding

Homeopathen volgen een opleiding voor klassieke homeopathie, en een medische basisopleiding. Het is een opleiding op HBO-niveau. Homeopathisch artsen zijn artsen die aanvullend de homeopathie-opleiding doen. De meeste zijn dan overgestapt, ze zijn geen praktiserend arts meer. Ze hebben gezien dat ze met homeopathie beter uit de voeren kunnen.

Aansluiting bij een beroepsvereniging

Patiënten kunnen erop letten dat iemand is aangesloten bij een beroepsvereniging, die NVKH bijvoorbeeld, maar er zijn er meer.

Alternatieve en reguliere geneeskunde: eigenlijk zou het andersom moeten zijn

Er wordt weleens gesproken over de alternatieve geneeswijzen. Eigenlijk zou het andersom moeten zijn, omdat medicijnen allemaal bijwerkingen hebben. Bij een acuut hartprobleem heb je natuurlijk geen tijd om te kiezen, maar als je die tijd wel hebt, zegt ik: probeer eerst op de alternatieve manier of je beter kunt worden. Dat is veel duurzamer; het is een investering in je algemene gezondheid. Mensen willen heel snel hè. Sommigen komen hier en willen dan een korrel, waarmee het de volgende dag of de volgende week allemaal over moet zijn. Ook klachten die al maanden aan het ontstaan zijn. Steek er een beetje tijd in. Ook met fysieke problemen geldt: als het alternatief niet lukt, dan kun je altijd nog voor een regulier medicijn gaan. Maar misschien heb je het niet nodig en dan heb je ook de bijwerkingen niet. Uiteindelijk ben je dan beter af.

Tegenwoordig wordt er overigens steeds vaker over complementaire geneeswijzen of integratieve geneeskunde gesproken, in plaats van alternatieve geneeswijzen. Ik ben daar groot voorstander van omdat het de intentie weergeeft van het samen zoeken naar mogelijkheden voor genezing.

 

De praktijk van Marianne heet Homeopathie voor jou en is gevestigd in Gezondheidscentrum Utrecht-Oost,  Bloemstraat 65e. www.homeopathievoorjou.nl

© Psychologie Vandaag, kenniscentrum en online therapie 2018. Alle rechten voorbehouden.