Laden. Even geduld aub.

Telefoon0683775936EMAIL: linda [@] psychologievandaag.nlOPENINGSTIJDEN:Maandag-vrijdag 09:00-17:00

“Een prik is een uitnodiging aan het systeem om een blokkade op te heffen” – Acupuncturist Koos van Kooten over zijn vak

19 februari 2021 by Linda Mulders
acupuncture.jpg

 

Koos van Kooten is van huis uit arts, en werkt sinds meer dan twintig jaar als acupuncturist. Hij richt zich daarbij op lichamelijke klachten, psychische klachten, innerlijke ontwikkeling en de begeleiding van mensen in een helingsproces.

Hoe kun je psychische klachten met acupunctuur behandelen?

Eigenlijk kijk ik daar niet op die manier tegenaan. Er zijn wel acupuncturisten die het zo brengen: iemand is depressief of heeft een angststoornis waar hij vanaf wil, en acupunctuur kan daarbij helpen. De behandelaar is dan degene die dat voor iemand doet.

Ik neem zelf wat meer afstand van wat normaal is en ziek. Soms gaat alles super met iemand, maar mensen kunnen in hun leven tegen dingen aanlopen. Bijvoorbeeld life events zoals een moeizame relatie, een baan, een verlies van een dierbaar persoon of een verhuizing. Daar voelen ze iets bij, bijvoorbeeld verdriet of angst of woede, en daar komen ze tegen in verzet. In de acupunctuur noem je dat het stagneren van de Qi, of de energie. Iemand loopt vast en komt daar of zelf weer uit, of hij ontwikkelt onhandige manieren om met zijn verzet om te gaan. Bijvoorbeeld door dwang te ontwikkelen, aan zichzelf te gaan twijfelen of spanning op te slaan in zijn lichaam. Dat kan een doodlopende straat worden, waardoor die persoon er niet meer zelf uit komt. Dit is meestal het moment waarop iemand hulp zoekt en waarop er vaak een diagnose wordt gesteld.

Acupunctuur is erop gericht dat de energie weer gaat stromen en de stagnatie verdwijnt. De persoon kan weer meer gaan voelen, vaak wordt dan ook duidelijk wat er aan veranderingen nodig is. Soms is dat genoeg en doet hij of zij het van daar uit weer zonder hulp. Soms is er nog een tijd ondersteuning nodig.

In principe kun je iets met de meeste klachten, zolang er een basis is en een bereidheid om meer te gaan voelen. Als die er niet is, of dat brengt te veel risico met zich mee, moeten er soms eerst andere dingen gebeuren. Maar ik begeleid ook mensen die in de psychiatrie een redelijk zware diagnose zouden krijgen.

Wat gebeurt er tijdens een acupunctuurbehandeling?

Tijdens een behandeling prik je punten in het lichaam. De punten liggen op energiebanen, de meridianen, die van kruin tot voet lopen. Je kunt deze zien als zones. Spanning uit zich in een slechtere doorstroming in een deel van het meridiaansysteem. Een voorbeeld is het fronsen van het voorhoofd als uiting van piekeren. Een prik is een uitnodiging aan het systeem om de energieblokkade op te heffen. Mensen reageren er meestal snel op, ze voelen dat het iets doet. Het prikken doet geen pijn, het zijn heel dunne naaldjes, ongeveer anderhalve haarbreedte. Mensen voelen het vaak niet eens. De reactie die op gang komt voelen ze wel. De plek kan bijvoorbeeld gaan tintelen of dof voelen, de buik begint te rommelen, iemand geeft een diepe zucht of er komen gevoelens los. Ik blijf bij de cliënt en probeer mensen te helpen aandacht te hebben voor wat ze ervaren.

Werk je weleens samen met een psycholoog?

Mijn vrouw is psychotherapeute, wij hebben samen een praktijk. Soms zien we een cliënt allebei, of na elkaar. De gesprekken en de acupunctuur zijn dan ondersteunend aan elkaar.

Wat ik zie in de psychologie is dat er ook in toenemende mate aandacht is voor methoden zoals mindfulness, die heel erg gaan over het hebben van aandacht voor wat je voelt. En het opmerken dat je bepaalde gedachten hebt, zonder er helemaal in mee te gaan. Die kijk lijkt op wat ik doe.

Waar moeten mensen op letten als ze een acupuncturist kiezen?

Het is altijd goed om even te kijken of iemand lid is van een beroepsvereniging. Ik ben zelf lid van de NVA, de Nederlandse Vereniging voor Acupuncturisten, maar er zijn er meer. Zo’n lidmaatschap betekent dat iemand een opleiding heeft gevolgd, zich aan bepaalde regels houdt en is aangesloten bij een klachtenregeling. Maar ook dat de behandeling meestal gedeeltelijk vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering.

Daarnaast is het belangrijk dat er een klik is. Het beste is om een paar websites te bekijken en te kijken hoe die aanvoelen, en of de werkwijze bij je past. Daarvoor moet je ook bij jezelf nagaan wat je eigenlijk nodig hebt. Dit is eigenlijk al de eerste stap op weg naar genezen: je staat stil bij jezelf.

Wanneer is de behandeling klaar?

Als het weer beter gaat met iemand, als de Qi weer stroomt en de stagnatie is opgeheven. Voor de één is dat al na een paar keer, de ander is een paar maanden in behandeling. Sommige mensen zie ik ook eens in de zoveel tijd weer terug, dan gaat het niet eens meer zozeer over de oorspronkelijke klacht maar kijken we samen waar die persoon nu staat en wat hij nodig heeft.

Mensen weten zelf wanneer het voldoende is. Doordat ze anders in het leven staan, veranderen ook vaak de omstandigheden waar ze tegenaan liepen. Ze kunnen weer verder. Dan is het goed.

 

Koos van Kooten werkt in praktijk De Kraanvogel in Utrecht en Arnhem. Website https://www.de-kraanvogel.nl/acupunctuur. Daarnaast onderhoudt hij de website https://www.acupunctuur-en-heling.nl/

© Psychologie Vandaag, kenniscentrum en online therapie 2018. Alle rechten voorbehouden.