Hoe vind je een goede psycholoog?

17 november 2018 by Linda Mulders
psycholoog-zoeken-1024x821.jpg

Als je voor jezelf hebt besloten dat je graag hulp wil, is het fijn om snel terecht te kunnen bij een psycholoog die bij je aansluit. Maar hoe pak je dat aan? Er zijn een aantal methoden. Je kunt deze gebruiken om een soort “short list” te maken van praktijken of instellingen die je aanspreken. Bekijk hun websites eens rustig, ga de registraties van de psycholoog goed na, kijk of de werkwijze bij je past, controleer de wachttijd en, het allerbelangrijkste: bepaal of je gevoel bij deze zorgverlener in eerste instantie goed is. Het kan altijd zijn dat de eerste persoon waar je belandt voor jou niet de juiste is. Dat komt doordat klik zo belangrijk is, en die weet je niet van tevoren. Maar met een beetje voorbereiding kom je een heel eind.

Via de huisarts

Vraag je huisarts of hij ervaringen heeft met psychologen of instellingen in de omgeving, en of hij iemand kan aanbevelen. Wil je wat meer tijd om binnen de huisartsenzorg uit te zoeken wat je precies nodig hebt van een psycholoog, vraag dan om een aantal gesprekken met de praktijkondersteuner (POH-GGZ). Hij kan je helpen kiezen. Je kunt uiteraard ook zelf op zoek gaan. Het is wel verstandig om ook in dat geval je keuze aan de huisarts voor te leggen en hem te vragen om een verwijsbrief. Op die manier kun je in aanmerking komen voor vergoede zorg (zie hieronder. Mocht je je nader willen verdiepen in regels over vergoede zorg, lees dan deze informatie over vergoedingen, DSM-classificaties en registraties).

Via de beroepsverenigingen

Als een psycholoog is aangesloten bij een beroepsvereniging, betekent dat dat hij handelt volgens hun beroepscode en kwaliteitseisen. Het betekent ook dat deze persoon de juiste opleidingen heeft gevolgd. Dit is dan ook een betere route dan “in het wilde weg” googelen. Veel psychologen in Nederland zijn aangesloten bij het Nederlandse Instituut van Psychologen, het NIP. Hun website heeft een handige zoekfunctie. Je kunt ook meteen de registratie van de psycholoog zien. Heeft de psycholoog een BIG-registratie (als GZ-psycholoog, klinisch psycholoog of psychotherapeut), dan wordt de zorg in principe vergoed vanuit de basisverzekering. Let op: niet alle NIP-psychologen hebben deze registratie. Als dit belangrijk voor je is, kun je bijvoorbeeld zoeken via de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten, de LVVP. Hier vind je alleen maar BIG-geregistreerde psychologen met een eigen (groeps)praktijk. Je kunt ook selecteren op soort zorg (basis GGZ of gespecialiseerde GGZ), problematiek of therapievorm.

Via Kiezen in de GGZ

Deze maand is de website Kiezen in de GGZ gelanceerd. Dit is een website van patiëntenfederatie MIND in samenwerking met Zorgverzekeraars Nederland. Ook verschillende zorgpartijen zijn geconsulteerd in het opzetten ervan. Het voordeel is dat er veel informatie bij elkaar staat over een groot aantal verschillende zorgaanbieders, zowel vrijgevestigden als instellingen. Ook is er uitleg te vinden over hoe de GGZ in het algemeen werkt. De informatie is ook redelijk up to date, omdat hij is gekoppeld aan andere bron- en registratiesystemen. Omdat het zo veel is, is echter niet altijd even gemakkelijk te doorzien wat de resultaten van de zoekopdracht nou concreet betekenen. Ook zitten er nog wat “kinderziektes” in de website. Als je deze website wil gebruiken, is het een goed idee om samen te kijken met de POH-GGZ of iemand uit je omgeving die er verstand van heeft.

Waarschuwing

Het is in de GGZ niet mogelijk om jezelf op meerdere plekken tegelijk aan te melden, een aantal intakegesprekken te voeren en dan te besluiten waar je door wil. Dat komt omdat de verzekering maar één GGZ-zorgverlener tegelijk vergoedt. Het kan dus zijn dat de kosten voor een tweede of derde intakegesprek bij jou in rekening worden gebracht. Ben je ergens in zorg en wil je wisselen? Controleer dan eerst of je ook daadwerkelijk bent uitgeschreven.

© Psychologie Vandaag, kenniscentrum en online therapie 2018. Alle rechten voorbehouden.