De magie van een goed compliment en 7 tips om ze te geven

18 januari 2018 by Linda Krikken Mulders
6-klein-1024x730.jpg

Soms hebben Disneyfilms gelijk. Zeker in het geval van de film Bambi, waarin Stampertje door zijn moeder terecht wordt gewezen als hij iets onaardigs zegt. Want wat is de afspraak? ‘If you can’t say something nice,’ antwoordt Stampertje, ‘don’t say nothing at all.’ Als je niets aardigs kan zeggen, hou dan maar liever je mond. Geitenwollensokkengeklets of een kern van waarheid?

Gemeende complimenten hebben een bijna magisch effect op de gever en de ontvanger. Ze verbeteren de sfeer, creëren positieve energie en zorgen dat mensen elkaar aardig vinden. Maar waarom is dat precies zo , en hoe geef je nou een goed compliment?

Erkenning voor de ontvanger

Iedereen op de wereld vindt het fijn om complimenten te krijgen. Complimenten zijn een vorm van erkenning: iemand ziet je positieve eigenschappen, waardeert deze en neemt de moeite er iets over te zeggen. Dat is een krachtig cadeau. De beste complimenten gaan een leven lang mee. Ga maar na bij jezelf. Iemand heeft vast wel eens iets tegen je gezegd, al is het jaren geleden of zelfs in je kindertijd, waar je nog steeds aan terugdenkt en een warm gevoel bij hebt.

Mini-therapie voor de gever

Om iets aardigs te kunnen zeggen, moet je het eerst opmerken. Het geven van een compliment betekent dus dat de gever oplettend is op mooie en positieve dingen. Door je voor te nemen meer complimenten te geven, ga je dit vanzelf meer doen. Wat is er leuk aan de mensen om je heen? Wat doen ze goed? Een compliment is een antwoord op dit soort vragen. Het letten op positieve dingen in je omgeving haalt de focus van jezelf af en werkt daarom uitstekend tegen piekeren en sombere gedachten. In die zin is het een soort mini-therapie voor jezelf.

Daarnaast bouw je met een compliment aan de relatie met de ander. Juist omdat een goed compliment een gevoel van warmte en erkenning geeft, is het waarschijnlijk dat de ontvanger ook positief op jou reageert. Misschien krijg je vroeg of laat wel een compliment terug, maar ook als dat niet gebeurt, zal hij onthouden wat je gezegd hebt en op een andere manier naar je kijken. Sommige onderzoekers zeggen dat het geven complimenten een “gateway” is voor betere sociale vaardigheden. Oftewel: doordat je een positief begin hebt gemaakt, nodig je anderen uit tot interactie en kun je steeds meer oefenen met andere vaardigheden.

De kunst van het complimenten geven

Een goed compliment geven is een kunst, maar het goede nieuws is dat iedereen het kan leren. Zo pak je het aan:

 1. Kies iets wat je meent. Een onoprecht compliment noem je ook wel vleierij en meestal heeft de ander dat meteen door. Dit creëert geen goede sfeer maar juist wantrouwen: de ander vraagt zich af wat je motieven zijn en zal juist minder open zijn in de relatie.
 2. Kies iets concreets. Zeg niet “je bent altijd zo aardig tegen klanten” maar “deze klant heb je echt goed behandeld. Hij had een klacht, maar omdat je zo begripvol reageerde werd hij meteen minder boos”.
 3. Kies een goed moment. Bijvoorbeeld één op één. Zorg dat je de aandacht van de ander hebt of deze kunt trekken. Complimenten hebben een beetje ruimte nodig om te landen. Het is helemaal niet raar om op een situatie terug te komen om iemand te complimenteren. Maak oogcontact en glimlach.
 4. Zeg wat je bedoelt, wees niet vaag. Breng je compliment als een stelling, niet als een vraag. Dus niet “ben je naar de kapper geweest?” maar “wat zit je haar leuk!”.
 5. Let op je toon en vermijd dat je compliment kan worden opgevat als sarcasme. Spreek duidelijk, dus niet mompelen of fluisteren.
 6. Je kunt iemand altijd complimenteren met zijn uiterlijk, maar let een beetje op met wat je zegt. Uiterlijk kan gevoelig liggen. Onderwerpen waar je beter bij uit de buurt kan blijven zijn gewicht, etnische kenmerken, tatoeages en seksualiteit. Focus je in plaats daarvan op keuzes die iemand maakt. Bijvoorbeeld: een nieuwe outfit, een andere bril, een nieuw kapsel, enzovoort. Met “dat staat je leuk” zit je altijd veilig. Zorg dat je compliment niet kan worden opgevat als een belediging; zeg geen dingen zoals “dat kapsel maakt je gezicht een stuk smaller”.
 7. Eerder had ik het over krachtige complimenten die iemand echt onthoudt. Dat zijn vaak de complimenten die gaan over een persoonlijkheidskenmerk, iets wat belangrijk is voor de ander of een lastige situatie waar hij zich goed doorheen heeft geslagen.
  • Heeft je zusje hard gestudeerd voor haar tentamens, ondanks dat ze het moeilijk vond? Dan kun je haar bijvoorbeeld complimenteren met haar doorzettingsvermogen.
  • Kwam een verlegen collega goed voor zichzelf op in een vergadering? Vertel hem dat je het knap vond hoe hij dat deed.
  • Heeft je partner veel tijd gestoken in de moestuin? Zeg dat hij er echt oog voor heeft en dat je kunt zien dat de planten het goed doen.

Veel succes en vooral veel plezier met oefenen!

© Psychologie Vandaag, kenniscentrum en online therapie 2018. Alle rechten voorbehouden.